Kreatori animiranog filma Kubo and the two strings, rešili su da upotrebe 3d štampu u filmskoj industriji i to kako bi napravili što bolje likove za svoj film. Oni su uz pomoć 3d štampe  kreirali na hiljade različitih izraza lica likova. Budžet za film je iznosio skoro 60 miliona dolara, a bio je nominovan i za Zlatni globus.

laika-studio-kubo-3d-štampa

Svakako najviše izraza lica se štampalo za glavnog junaka Kuba. Figura ovog junaka, koja se koristila, bila je visoka oko 22cm, a imala je preko deset hiljada jedinstvenih pozicija usta i preko četiri hiljade različitih pokreta čela. Glavni lika je imao ukupno 23187 različitih lica. Pored toga, umetnici studia Laika, koji su učestvovali u kreiranju ovog filma, uspeli su da naprave i svoju prvu 3d štampanu marionetu – the Moon Beast.

moon_beast-3d-stampana-lutka

The moon best, 3d štampana lutka, napravljena od čak 881-og dela

Osim toga, kako prenosi engleski portal, 3d štampa je pomogla kreatorima i u samom procesu pravljenja animacije, koja podrazumeva snimanje kadar po kadar. Ono što jeste dobra vest je to da ovakav vid pravljenja animiranih filmova, nije dostupan samo holivudskim blokbasterima. Filmovi, koji imaju manje budžete mogu takođe da koriste prednosti 3d štampe. Njima je dostupno da skeniraju objekte uz pomoć telefona, a potom da ih štampaju na manjim i pristupačnijim štampačima.

 

(Photo: 3dprintingindustry.com)