3d štampa je još jednom pokazala da može da se upotrebi u medicini. Naime, napravljen je aparat koji je spasao život bebama sa disajnim poremećajem. Aparat je stvoren pomoću 3d bioprintera i dizajniran je tako da se širi kroz vreme (4d), kako deca budu odrastala.

-Danas vidimo način kako da rešimo problem koji je ubijao decu generacijama unazad – rekao je dr Glenn Green, a prenosi sajt Livescience.

Naučnici ističu da bi 4d biometrijski aparati, mogli jednog dana da pomognu ne samo ljudima sa respiratornim problemima, već i onim koji imaju problem sa srcem, kostima, mišićim. Istraživači prave implante uz pomoć 3d štampača od različitih materijala: plastike, metala, keramike, stakla. Pored toga, implanti se prave i od vrlo neobičniih sastojaka kao što su žive ćelije.

3d-odštampan-implant                3d-odštampan-implant

Do sada se već koristilo 3d štampanje u medicinu, pa su se ljudima pravili zubni implanti, slušni aparati, protetske proteze. Ipak, to su bili aparati koji nisu mogli da se razvijaju kako pacijent odrasta.

-Ovo je prvi 3d odštampan implant, koji je tako dizajniran da ima i četvrtu dimenziju.To znači da će menjati oblik tokom vremena. Tako da će se razvijati zajedno sa detetom – rekao je dr Green i dodao da se 3d štampa po prvi put iskoristila kako bi pomogla deci koja su životno ugrožena.

Ovu bolest disajnih puteva dobije 1 od 2000 dece širom sveta. Iako su roditelji bolesne dece bili veoma uplašeni da njihova deca budu deo kliničke studije, pristali su s obzirom da im je to bila jedina šansa. Dečaci su sa sada sa svojm porodicima kod kuće i uče da normalno funkcionušu jer prve dve godine svog života bili primorani da leže u bolnici.

(Photo: livescience.com; pixelizam.com)