Ljubitelji životinja odavno su prepoznali na koji način aditivna proizvodnja može da pomogne životinjama. Pravljena su invalidska kolica za morsko prase i specijalne naočare za ptice. Ovoga puta je 3d štampa pomogla papagaju Pitu. Naime, papagaj je uspeo da dobije 3d štampanu protetsku nogu, nakon što je svoju izgubio kada ga je napala lisica.

3d-štampa-pomogla-papagaju-da-se-oporavi

Vlasnici papagaja pronašli su povređenog ljubimca nakon borbe sa lisicom i odveli su ga odmah kod veterinara. Iako vrlo često pticama nije problem da žive sa jednom nogom, ovoj vrsti papagaja bi bilo veoma naporno da celu svoju težini nosi na samo jednoj nozi. Iz tog razloga, veterinari su došli na ideju da Pitu pomognu, i to uz pomoć 3d štampe. Sama procedura je obavljena na klinici u Filadelfiji.

3d-štampa-je-pomogla-papagaju-da-se-oporavi 3d-štampa-pomogla-papagaju-da-se-oporavi

Prvi prototip, koji je ličio na stativ za fotoaparat, nije mogao da izdrži Pitovu težinu. Drugi prototip je mnogo više odgovarao papagaju, međutim nije se našlo dobro rešenje na koji način će biti pričvršćen za njega. Trenutno je u izradi i treći prototip koji bi trebalo da bude i konačan.

Svi koji rade na ovom projektu veruju da ća papagaj vrlo uskoro biti onaj stari, i to uz pomoć 3d štampe, prenosi portal 3ders.

(Photo: 3ders.org)