3d štampa i skeniranje mozga moglo bi da pomogne pri lečenju tumora. Kako bi se što bolje dijagnostikovala bolest, lekarima će se 3d štampati replike mozga koji su prethondo 3d skenirani. Doktor Darin Okuda, veruje da će 3d štampa pomoći da se lakše dijagnostikuju i tretiraju tumori, ali i blokirane arterije.

Ovaj doktor je već pokazao da aditivna proizvodnja može da pomogne u lečenju pacijenata koji boluju od multiple skleroze. Trenutno lekari koriste 2d slike i skenere kako bi dijagnostikovali ovu tešku bolest.

– Ono što vidite na običnom 2-dimenzionalnom snimku ne daje jasno razumevanje pravog obima promena. Proučavajući u 3d-u, dobijamo sasvim nova saznanja jer proučavamo na drugačiji način, i to procenjujući obim i karakteristike oštećenja – objašnjava doktor za Tech Crunch. a prenosi portal All3dp.

3d štampa i skeniranje mozga

Snimak uz pomoć skenera samo ogrničeno može da pokaže kako izgledaju promene

Koristeći 3d štampane replike, saznali su da postoje razlike između multiple skleroze i drugih oštećenja na mozgu, koje nisu vidljive putem skenera.

-Pogrešno smo opisivali promene prilikom dijagnostikovanja multiple skleroze, i dalje se opisiju kao ovalnog oblika. Na osnovu 3d štampe, uspeli smo da saznamo da to nije slučaj. Kada smo pregledali promene i u fizičkom obliku, bili smo zapanjeni koliko su oni složeni. Pored toga, možemo da kažemo da konvencionalni termini koji se koriste verovatno nisu tačni – zaključuje ovaj doktor.đ

3d štampa i skeniranje mozga

Istraživanje koje je sproveo Okuda pokazuje da 3d štampani organi mogu da doprinesu ispravnom dijagnostikovanju bolesti. Osim toga, uz ne toliko skup 3d print, doktori mogu lakše i razimljivije da objasne pacijentima specifičan tretman.

Međutim, kako 3d štampa još uvek nije toliko dostupna u medicini, Okuda i njegov tim razvijaju VR platformu na kojoj će pacijenti u virtuelnoj stvarnosti moći da razumeju svoju dijagnozu.

3d štampa i skeniranje mozga

Dodatne inforamcije o radu ovog doktora, možete pročitati u Journal of Neuroimaging.

(Photo: All3dp.com; Tech Crunsh)