Tim istraživača radi na veoma interesantnom projektu, kako bi napravili 3d hologramski ekran za korisnike mobilnih telefona. Kako bi razvili “najtanji hologram na svetu”, oni između ostalog koriste i laserske 3d štampače.

Pre nekoliko godina, hologramski prikazi su bili samo deo naučno fantastičnih filmova. Ipak, čini se da će ovakvo sredstvo komunikacije biti neizbežna realnost. Istraživači sa RMIT Univerziteta iz Melburna, zajedno sa naučnicima sa Instituta za Tehnologiju iz Pekinga, rade na projektu koji nazivaju “najtanji hologram na svetu”.

3d hologramski ekran

Tim je razvio 3d hologramski ekran koji se može videti i bez 3d naočara, a čak je 1000 puta tanji od ljudske dlake. Koristili su specifične izolotare kako bi napravili hologramski deo ekrana koji je debljine samo 60 nanometara.

-Za proizvodnju nano-holograma korstili smo i jednostavan i brz sistem laserskog pisanja, što čini dizajn pogodan za široku upotrebu i masovnu proizvodnju – objašnjava profesor Min Gu, sa RMIT Univerziteta, a prenosi portal All3dp.

Iako bi ovo istraživanje moglo da omogući da jednog dana prikazujemo 3d holograme na našim mobilnim telefonima, još uvek postoje inženjerski problemi koji se moraju rešiti. Australijsko-kineski istraživački tim trenutno radi na poboljšanju efikasnosti I kvaliteta ovog uređaja, a vi možete pogledati video I saznati kako će izgledati 3d hologram na mobilnim telefonima.

 

 

(Photo: www.all3dp.com)