Ruski naučnci planiraju da instaliraju 3d bioprinter na Međunarodnoj svermskoj stanici, jer veruju da će uticaj male gravitacije uspeti da unapredi ceo proces bioprintinga. 3d štampač se i do sada koristio u svemiru, ali nikada se nisu štampali organi ili tkiva.

Astronauti više ne moraju da čekaju sledeću letelicu koja bi im donela rezervne delove za uređaje. Sada, jednostavno mogu da odštampaju sve što im nedostaje, bilo da je to šraf ili neki drugi deo. Međutim, postavlja se pitanje zašto bi se u svemir slao štampač koji može da odštampa ljudske organe.

Ruski naučnici imaju veoma konkretan odgovor na to. Kako prenosi portal 3ders, naučnici su došli do zaključka da bi bilo veoma pogodno da se štampanje ćelija i organa odigrava u prostoru koji nema gravitaciju kao na Zemlji. Smatraju da će nedostatak gravitavije pomoći bioprintingu.

ruski-naučnici-šalju-3d-bioprinter-u-svemir

3D bioprinting komanije napreduju u razvoju 3d štampanih organa

 

Kako je objasnio Valentin Uvarov, šef odeljenja za komercijalne projekte i svemirska istraživanja u vodećoj ruskoj kompaniji za proizvodnju svemirskih letelica, ideja je da se koristi i magnetno polje kako bi se manipulisalo 3d štampanjem tkiva u svemiru. Za sada je projekat prošao prve provere, koje su potvrdile da je takva tehnologija proizvodnje izvodljiva.

Sada sledi dalji razvitak i dobijanje dozvola kako bi ovaj projekat i mogao da se sprovede na Međunarodnoj stanici. Naravno pored toga, potrebno je da se eksperimenti odrade i na Zemlji, kao i da se obuči ekipa. Ukoliko se ispostavi kao tačna hipoteza da je zaista moguće da se 3d štampaju organi u uslovima koji vladaju u svemiru, to će onda značiti da će bioprinting moći da pruži astronautima biomedicinsku pomoć na međuplanetarnim misijama.

(Photo: 3ders.org)